dimarts, 31 de maig del 2011

moviments socials i noves formes d'escriptura 1

l’ús d’internet i, amb ell, de noves formes d’escriptura en els els moviments socials que s’estan donant aquests dies en les acampades és un fet inqüestionable. Si el temps avança depressa per a algunes coses, pel que fa a la comunicació i, sobretot, el control d’aquesta, la velocitat és de vertigen. No ens enganyem: la Vanguardia, el Pais, les emissores “grans” de ràdio o de TV estan veient com un tsunami de tweets, sms, mails o petites emissores locals passen pel damunt seu sense que acabin de saber com reaccionar.

en aquesta interacció entre internet i els moviment socials hi ha tres trets fonamentals, tal i com assenyala Castells (que era, per cert, fa pocs dies a la Plaça de Catalunya fent una interessantíssima xerrada als indignats):
. el primer és l’evident crisi de les institucions tradicionals (especialment, les polítiques) i l’emergència de noves formes d’estructuració i nous actors socials. La mateixa Plaça de Catalunya n’és plena de petites comissions de tota mena: de drets civils, d’habitatge, de drets animals, de llei electoral, etc...

. el segon tret és que aquests moviments socials s’articulen cada cop més en funció de codis culturals, de valors. Internet i les noves formes de comunicació i escriptura fan que hi hagi una transmissió gairebé instantània d’idees, oferint a cada moment, a cada fet, múltiples possibilitats: la coalició, la suma, l’aportació d’idees o l’organització col.lectiva.

. finalment, el tercer tret és el fet que aquesta interacció a Internet, sobretot a través del text, fa possible una intervenció global des d’una mirada particular. Cada portàtil, cada mòbil, és capaç de generar accions globals, com s’està fent visible aquests dies en les acampades arreu de l’Estat espanyol.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada